29 september 2019

WANDELEN MET DE WANDELAPP

Zondag 29 september 2019 van 14:00 – 15:00 uur. Entree EUR 2,50

Speciale wandeling voor jong en oud met de duinwachter en de wandelapp.
Samen met het Pieter Vermeulen Museum ontwikkelde BRAK deze app voor smartphone met drie wandelingen langs het strand, de pier en rondom het Kennemermeer om meer te leren over natuur en klimaat.
De routes zijn beschikbaar in verschillende niveaus en starten vanuit het BRAK Wikkelhouse.
De gids helpt je mee op weg en kan extra uitleg geven over de flora en de fauna. Leuk voor gezinnen, maar eigenlijk voor iedereen die iets meer wilt weten over het bijzondere duingebied.

6 oktober 2019

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Popup wetenschapper – fijnstofvanger maken – famillie

Zondagmiddag 15.00 – 16.30 – gratis toegankelijk

In het Weekend van de Wetenschap is pop-up wetenschapper Hester Volte te gast in BRAK met een interactieve familielezing voor kinderen vanaf 8 jaar. Tijdens de lezing maken we echte fijnstofvanger om zelf luchtkwaliteit te meten.

In samenwerking met Vereniging van Wetenschapmusea en Science Centers.

10 oktober 2019

KLIMAATGESPREK MET ONDERNEMERS VELSEN

Donderdagavond 20.00 – 21.30 – gratis toegankelijk

Ondernemers, save the date!
Op 10 oktober, dag van de duurzaamheid, nodigen we ondernemers uit Velsen uit voor een open gesprek over de vragen en dilemma’s van het klimaatbeleid.

Het klimaatakkoord van Nederland heeft grote ambities. Hoe vertalen we die naar je eigen werkpraktijk? Welke kansen zijn er en tegen welke uitdagingen lopen we aan? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we samenwerken? En waar kunnen we versnellen?
Samen met wethouder Sebastian Dinjens gaan we met elkaar in gesprek over de grootste uitdaging van deze tijd: de transitie naar een klimaatneutrale regio om te zorgen voor een prettig leefbare planeet voor iedereen.

16 oktober 2919

Zandige kusten – teveel zand op het strand – volwassenen

Woensdagavond 19.30-22.00 – gratis toegankelijk

Zand en duingroei in IJmuiden aan Zee: kans en/of uitdaging?
Waardoor groeit de kust en duin aan in IJmuiden aan Zee? En welke kansen en uitdagingen brengt dit met zich mee?

EcoShape en BRAK willen de ontwikkelingen van strand, duin en vegetatie samen met de bewoners, recreanten en organisaties die werken en wonen in het gebied in kaart brengen.  De eerste stap voorafgaand aan het in kaart brengen van deze ontwikkeling is bepalen wat we gaan meten en met welke doeleinden. Willen we bijvoorbeeld weten wat extra duingroei betekent voor de vegetatie in het gebied? Of hoe we extra zand kunnen gebruiken voor recreatie of veiligheid doeleinden?

Op woensdagavond 16 oktober bij het Wikkelhuis in IJmuiden willen we samen met jullie dit soort meetvragen ontdekken. Meld je binnenkort aan voor de eerste Zandige Kusten bijeenkomst! 

Start: inloop 19.30, start 20:00 tot 22:00 

Vogel klimaat expeditie

Zondagochtend van 09.30 tot 11.30  – 2,50 pp – voor iedereen vanaf 9 jaar

Ga deze ochtend mee op expeditie en spot de mooiste vogels in de duinen

Het broedseizoen is voorbij en de trekvogels moeten hun reis naar Afrika weer beginnen om daar de winter door te brengen. Door verandering in temperatuur begint het voorjaar vroeger maar hoe weten trekvogels dit eigenlijk?

Met vogelexpert Erwin Robertz gaan we deze ochtend op vogelsafari in de duinen en leren we alles over het broedseizoen en hoe vogels dat precies timen zodat wanneer er jongen komen er genoeg eten is. Zullen de trekvogels nog wel op tijd terug zijn op het moment dat er nog veel rupsen zijn?

We starten deze expeditie bij het wikkelhuis van #BRAK

Je kunt je nu aanmelden voor deze wandeling door te klikken op de ‘inschrijven’ button.

INSCHRIJVEN

 

Met Hollandse Luchten meten bewoners zelf de luchtkwaliteit in IJmuiden. Maar hoe kunnen we zichtbaar maken wat er gemeten wordt? Daar hebben architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer een innovatieve oplossing voor. Ze hebben een manier gevonden om fijnstof te oogsten en te gebruiken als glazuur voor keramiek. Daarmee kunnen we voor IJmuiden een servies ontwikkelen, waarbij de kleur van het servies een weergave is van de luchtkwaliteit. Een ontbijtbordje of koffiekopje, help jij mee om dit ser-vies voor IJmuiden te ontwikkelen?In de herfstvakantie gaan we hiermee aan de slag! Op woensdagavond 23 oktober neemt Annemarie Piscaer jullie mee in de wereld van Ser-Vies en bereidt ze jullie voor op het oogsten van de fijnstof dat we gezamenlijk gaan doen op zondagmiddag 27 oktober. 

Deze workshop bestaat uit twee onderdelen.  De kosten per workshop zijn: 2,50 pp

Meer informatie over inschrijven voor deze workshop volgt binnenkort!

 

Meer informatie over inschrijven voor deze workshop volgt binnenkort!

ALTIJD

Download de gratis Wandelapp Klimaatexpeditie en ga op avontuur aan de kust van IJmuiden. De drie routes starten vanaf het BRAK! huisje. 

ARCHIEF