19 maart

LOCATIE Pieter Vermeulen Museum en Telstar Stadion

Kinderklimaattop 2020

Workshop ‘Klimaatverandering in de klas met Marije van der Stelt van Hart op groen. 

De workshop is voor leerkrachten die handvatten willen hoe zij klimaatverandering kunnen integreren in hun lesprogramma.  

Toegang is gratis.

INSCHRIJVEN

12 januari 2020

Fotoworkshop klimaatverandering met beroepsfotograaf Mark Sassen

De workshop is voor hobbyfotografen die de basisbeginselen van fotografie – denk aan sluitertijd, isoo, diafragma en objectiefkeuze- willen opfrissen of leren. De workshop is onderdeel van een prijsvraag van het Pieter Vermeulen Museum en #BRAK. 

Toegang is gratis, eventuele donaties zijn welkom. 

INSCHRIJVEN

ALTIJD

Download de gratis Wandelapp Klimaatexpeditie van Pieter Vermeulen Museum en #BRAK en ga op avontuur aan de kust van IJmuiden. De drie routes starten vanaf ons wikkelhuis. 

27 november 2019

Recycle Sint  en Think Big Act Now met klimaatcoach Tessa Kramer

Lezing en praktische tips van klimaatcoach Tessa Kramer van Think Big Act Now van 19.00 tot 20.30 uur – ticket 2,50 euro p.p.

INSCHRIJVEN

27 november 2019

Recycle Sint  en Think Big Act Now met klimaatcoach Tessa Kramer

Recycle Sint, tussen 17.00 en 19.00 uur speelgoed ruilen voor een duurzaam en betaalbaar Sinterklaasfeest. gratis toegang

Vanaf 15.00 uur kun je jouw schone, hele en complete speelgoed inleveren. Je ontvangt waardebonnen met verschillende kleuren. De kleur geeft weer wat de waarde is van het door jou ingeleverde speelgoed.  Deze bonnen kun je tussen 17 en 19 uur ruilen voor speelgoed van dezelfde waarde. 

ARCHIEF

24 november 2019

 

Met Hollandse Luchten meten bewoners zelf de luchtkwaliteit in IJmuiden. Maar hoe maken we zichtbaar wat er gemeten wordt? Daar hebben architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer een innovatieve oplossing voor. Ze hebben een manier gevonden om fijnstof te oogsten en te gebruiken als glazuur voor keramiek. Ze maakten er al een Rotterdams Ser-Vies mee. 24 november is het de beurt aan de regio IJmond om een Ser-Vies te ontwikkelen. Daar hebben ze jullie hulp hard bij nodig!

Fijnstof oogsten
Tot aan de workshop vragen Annemarie en Iris jullie fijnstof te verzamelen. Op een eenvoudige manier kan je thuis met een paar handschoenen en een vegertje het fijnstof
van je vensterbank verzamelen. Wat je er vervolgens mee moet doen, ook wel het ‘oogstproces’ genoemd, staat uitgelegd in de DIY handleiding.

Fijnstofstalen maken 
Op de 24e wordt het Ser-Vies zelf niet daadwerkelijk gemaakt. Het geoogste fijnstof gaat mee met Annemarie naar haar atelier. Daar maakt ze er SerVies van. In de workshop gaan we wel direct aan de slag met het geoogste fijnstof. Op staaltjes kan je een mengsel met fijnstof schilderen. De kleur geeft de samenstelling van jouw verzamelde fijnstof weer, oftewel de luchtvervuiling in je eigen omgeving.

3 november 2019

Nature Escaperoom 

Zondagmiddag van 14.00 tot 16.00  – 2,50 p.p. – voor iedereen vanaf 8 jaar

Te gekke activiteit voor alle kids vanaf 8 jaar. A.s. zondag 3 november is de Nature Escaperoom van Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland-Zuid bij #BRAK.

De escaperoom heeft als thema natuur & biologie. Kinderen gaan op een speelse manier met natuur aan de slag. Daarnaast moeten ze goed samenwerken om de puzzels op te lossen en de codes te kraken. Stap voor stap komen ze steeds dichter bij de verrassende ontknoping.

‘Kinderen, we hebben jullie hulp nodig om de kluis te openen waarin de gekke wetenschapper Fréderique Vlam de bijenpest heeft verstopt. Alleen zo kunnen we voorkomen dat alle bijen (en mensen) ziek worden. Help je mee?’

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en kind

INSCHRIJVEN

30 oktober 2019

An Ocean Story – met documentairemaker Sander van Weert 

Woensdagavond 19.30-22.00 – ticket 5 euro p.p.

An Ocean Story draait momenteel in de Nederlandse bioscopen en gaat over vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; kortom de leefbaarheid van onze oceanen. Op 30 oktober biedt #BRAK een unieke gelegenheid om de documentaire te bekijken en daarna met de documentairemaker zelf in gesprek te gaan. 

Sander Van Weert, filmmaker, Nanne van Hoytema, mariene bioloog en Thomas van Thiel, oprichter van By the Ocean We Unite, gaan in deze inspirerende, maar confronterende documentaire naar de World Ocean Summit 2018 in Mexico. Zij spraken met politieke wereldleiders, klimaat- en oceaan wetenschappers en topmensen uit het bedrijfsleven. Ook bezochten zij lokale initiatieven en helden die zich inzetten voor het voortbestaan van de mangroven, stranden en koralen. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Duik mee in de blauwe wereld op zoek naar uitdagingen, oplossingen en hoop!

Voor 5 euro kun je bij deze bijzondere avond zijn. Met dank aan Noppes kringloopwinkel in Beverwijk maken we van het wikkelhuis een gezellig filmhuis, compleet met popcorn en een drankje. 

INSCHRIJVEN

6 oktober 2019

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Popup wetenschapper – fijnstofvanger maken – famillie

Zondagmiddag 15.00 – 16.00 – gratis toegankelijk

In het Weekend van de Wetenschap is pop-up wetenschapper Hester Volten te gast in BRAK met een interactieve familielezing voor kinderen vanaf 8 jaar. Tijdens de lezing maken we echte fijnstofvanger om zelf luchtkwaliteit te meten.

In samenwerking met Vereniging van Wetenschapmusea en Science Centers.

MELD JE AAN VOOR 6 OKTOBER