16 oktober 2919

Zandige kusten – teveel zand op het strand – volwassenen

Woensdagavond 19.30-22.00 – gratis toegankelijk

Zand en duingroei in IJmuiden aan Zee: kans en/of uitdaging?
Waardoor groeit de kust en duin aan in IJmuiden aan Zee? En welke kansen en uitdagingen brengt dit met zich mee?

EcoShape en BRAK willen de ontwikkelingen van strand, duin en vegetatie samen met de bewoners, recreanten en organisaties die werken en wonen in het gebied in kaart brengen.  De eerste stap voorafgaand aan het in kaart brengen van deze ontwikkeling is bepalen wat we gaan meten en met welke doeleinden. Willen we bijvoorbeeld weten wat extra duingroei betekent voor de vegetatie in het gebied? Of hoe we extra zand kunnen gebruiken voor recreatie of veiligheid doeleinden?

Op woensdagavond 16 oktober bij het Wikkelhuis in IJmuiden willen we samen met jullie dit soort meetvragen ontdekken. MELD JE AAN voor de eerste Zandige Kusten bijeenkomst! 

Start: inloop 19.30, start 20:00 tot 22:00 

Vogel klimaat expeditie en Pieter Vermeulen Museum

Zondagochtend van 09.30 tot 11.30  – 2,50 pp – voor iedereen vanaf 8 jaar

Ga deze ochtend mee op expeditie en spot de mooiste vogels in de duinen

Het broedseizoen is voorbij en de trekvogels moeten hun reis naar Afrika weer beginnen om daar de winter door te brengen. Door verandering in temperatuur begint het voorjaar vroeger maar hoe weten trekvogels dit eigenlijk?

Met vogelexpert Erwin Robbertz gaan we deze ochtend op vogelsafari in de duinen en leren we alles over het broedseizoen en hoe vogels dat precies timen zodat wanneer er jongen komen er genoeg eten is. Zullen de trekvogels nog wel op tijd terug zijn op het moment dat er nog veel rupsen zijn?

We starten deze expeditie bij het wikkelhuis van #BRAK. Na afloop krijg je een (warm) drankje en -speciale herfstvakantieactie- een gratis kaartje voor het Pieter Vermeulen Museum. Daar kun je de expositie ‘De verborgen vogeltuin’ bezoeken. 

Je kunt je nu aanmelden voor deze wandeling door te klikken op de ‘inschrijven’ button.

INSCHRIJVEN

Met Hollandse Luchten meten bewoners zelf de luchtkwaliteit in IJmuiden. Maar hoe kunnen we zichtbaar maken wat er gemeten wordt? Daar hebben architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer een innovatieve oplossing voor. Ze hebben een manier gevonden om fijnstof te oogsten en te gebruiken als glazuur voor keramiek. Daarmee kunnen we voor IJmuiden een servies ontwikkelen, waarbij de kleur van het servies een weergave is van de luchtkwaliteit. Een ontbijtbordje of koffiekopje, help jij mee om dit ser-vies voor IJmuiden te ontwikkelen?In de herfstvakantie gaan we hiermee aan de slag! Op woensdagavond 23 oktober neemt Annemarie Piscaer jullie mee in de wereld van Ser-Vies en bereidt ze jullie voor op het oogsten van de fijnstof dat we gezamenlijk gaan doen op zondagmiddag 27 oktober. 

Deze workshop bestaat uit twee onderdelen.  De kosten per workshop zijn: 2,50 pp

MELD JE AAN VOOR 23 oktober 

MELD JE AAN VOOR 27 OKTOBER

ALTIJD

Download de gratis Wandelapp Klimaatexpeditie en ga op avontuur aan de kust van IJmuiden. De drie routes starten vanaf het BRAK! huisje. 

ARCHIEF

6 oktober 2019

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Popup wetenschapper – fijnstofvanger maken – famillie

Zondagmiddag 15.00 – 16.00 – gratis toegankelijk

In het Weekend van de Wetenschap is pop-up wetenschapper Hester Volten te gast in BRAK met een interactieve familielezing voor kinderen vanaf 8 jaar. Tijdens de lezing maken we echte fijnstofvanger om zelf luchtkwaliteit te meten.

In samenwerking met Vereniging van Wetenschapmusea en Science Centers.

MELD JE AAN VOOR 6 OKTOBER